Hoe een patroon te maken van een confectie bh en slip.

Hoe een patroon te maken van een confectie bh en slip.

Soms vind je in de winkel wel eens die perfect zittende bh. Jammer alleen dat hij zo kostbaar is... Wat nou als je van deze bh een patroon zou kunnen maken zonder dat je deze bh hoeft te slopen om het patroon te kopiëren? Dan is ie misschien toch de investering waard! Ik heb een manier voor je ;).  

Wat heb je nodig?

  • Enige ervaring in het vervaardigen van lingerie (dat is wel zo handig omdat je toch wel wat kennis nodig hebt van constructie en hoe een bh in elkaar te zetten zonder handleiding)
  • papier
  • potlood of pen
  • stuk golfkarton
  • spelden (veel!)
  • kleermakers linialen (niet noodzakelijk, maar wel handig)
  • tornmesje (nee, je gaat je bh niet uit elkaar halen) 

Deze methode werkt overigens alleen voor bh's zonder foam cups!! 

Wat je gaat doen is het volgende:

  1. Eerst deze tekst doorlezen en dan het youtube filmpje bekijken dat ik gemaakt heb: How to copy your bra and panty's without taking them apart.
  2. Maak voorzichtig het stiksel aan het uiteinde van het beugelband aan 1 kant open om de beugel eruit te halen. (Deze kan je later gemakkelijk weer terug plaatsen en onder de naaimachine het beugelband weer sluiten).
  3. Nu ga je je "patroon-teken-machine" opbouwen. Eerst knip of snij je een stuk golfkarton op maat van een grote placemat. Daarop leg je je tekenpapier.
  4. Leg hierop je bh en begin met het vastspelden van de omtrek van het eerste patroondeel (het maakt niet uit waar je begint). dit doe je precies in de naadjes gebruik hier heel veel speldjes voor en zorg dat het patroondeel netjes glad ligt zonder het uit te rekken. Het je nu een patroondeel met elastiek erlangs? Rek het elastiek dan zo ver uit tot de stof mooi glad vastgespeld ligt. Let er goed op dat je NIET de stof rekt, maar echt alleen het elastiek. Prik ook extra speldjes op plekken waar naden elkaar kruisen en andere aansluitpunten die je in je patroon aan wilt geven. Je zal nu zien dat de speldjes de omtrek tekenen van het patroondeel.
  5. Haal nu de speldjes eruit en leg de bh even aan de kant. Verbind nu de gaatjes die er achter zijn gebleven om het patroondeel te vormen en vergeet niet je aansluitpunten, elkaar kruisende naden en richting van (meeste) rek of richting van draad (bij niet rekbare stoffen) aan te geven op je patroon delen. 
  6. Herhaal dit proces met alle onderdelen van je bh.
  7. Je zal merken dat niet alle patroondelen in 1 keer glad neer te leggen zijn i.v.m. bijvoorbeeld de ronding van de cup. Deze patroondelen speld je dus in etappes vast. Hoe ik dit precies doe kan je terug zien in het filmpje.
  8. Controleer nu of alle patroondelen netjes op elkaar aansluiten. Meet daarvoor alle naden en merkpunten op je patroondelen na en pas aan waar nodig.
  9. Nu ga je naadwaarden aan tekenen. Op de plekken waar er elastiek langs het patroondeel loopt, is deze zo breed als het elastiek wat je wilt gebruiken. Teken verder de naadwaarde aan die je plezierig vind om te gebruiken. Meestal is dit 6mm. 
  10. Dit punt is alleen van toepassing bij een bh met zwevende cup (deze heeft alleen een klein stukje stof wat de cups verbind bij het midden voor). Bij de patroondelen van de cup (ALLEEN DE CUP), dus niet bij de zijpanden en het middel voor stukje) waar de beugel langs loopt doe je het volgende: prik de speldjes bij het vastspelden alleen in de naad aan de binnenzijde van de beugelrand. Verbind nu de prikgaatjes op het papier om je patroondeel te vormen. Meet de breedte van het beugelband op dat je wilt gebruiken en teken dit x2 aan bij de stukken waar je de beugel langs loopt. Als je dus beugelband hebt van 1cm breed, teken je 2cm aan langs de beugelrand van de cup. Teken langs de overige naden 6mm naadwaarde aan. Bij de delen waar elastiek langs loopt, de breedte van het elastiek dat je wilt gebruiken.

YES!! You did it!! Je hebt zelf een patroon gemaakt!! En nog even dit; dit kunsje kan je ook doen met die versleten lievelings-onderbroek waar je geen afscheid van kan nemen, maar die het daglicht eigenlijk niet meer waardig is (Geef maar toe, ook jij hebt die in de kast liggen ;) ) Of met dat prachtige kanten slipje waarin je je voelt alsof je de wereld aankan (You go girl!!), of die body, of de favoriete boxer van je man, of...? vul zelf maar in ;). 

MAAR!! Lees dit nog even goed!! Om je project tot een succes te brengen moet je eerst heel goed kijken naar de materialen die in het orgineel gebruikt zijn. Probeer materialen te vinden die zo goed mogelijk in de buurt komen. Als b.v. het orgineel een cup heeft van rekbaar materiaal, en jij besluit deze van dat knappe geborduurde, niet rekbare kantje te maken, het zomaar kan zijn dat je dames in jouw kopie het wat benauwd krijgen. Is het rugpand van powermesh, wees dan voorzichtig met een zware kwaliteit lycra (dit rekt minder dan een standaard powermesh). En zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden noemen. Moraal van het verhaal: Je maakt een kopie; vergeet daarbij de materialen niet ;). Maar schroom niet om te experimenteren met verschillende materialen als het orgineel wat verbeterpuntjes nodig heeft in jouw ogen. Dat geld ook voor het patroon. Speel eens met stijllijnen en geeft je creatie een compleet nieuwe look. Maar da's een verhaal voor een nieuwe blog... 

De visuele uitleg van deze blog (youtube filmpje)

Dank voor het lezen, proost op een nieuwe creatieve uitdaging en vooral heel plezier gewenst!!

 

Suzanne

 

 

Back to blog

Leave a comment