Wil je lingerie leren maken? Geen idee hoe?

Wil je lingerie leren maken? Geen idee hoe?

Beginner? Lees hier alles wat je moet en wilt weten om fijn van start te kunnen.

Je wilt graag lingerie leren naaien maar hebt echt geen idee waar te beginnen en vind het eerlijk gezegd ook een beetje intimiderend om ermee te beginnen… Het is ook nogal wat dat er op je afkomt als je je tenen doopt in het wereldje van de zelf lingerie maken;

  • Andere naaitechnieken…
  • Nieuwe soorten stoffen en al die verschillende elastieken, beugels, ringetjes, schuifjes etc.
  • Wat heb je nou precies allemaal nodig?
  • Hoe kom je aan die materialen?
  • En wat the F.CK betekenen al die termen?!
  • Dan hebben we het nog niet eens over de patronen gehad…

Ik ga je op weg helpen!!

Laat ik als eerste zeggen: Lingerie maken is echt niet eng of extreem moeilijk (al kan je het natuurlijk zo moeilijk maken als je wilt, maar dat geld ook voor het maken van gewone kleding). Ik moet wel zeggen dat enige basis kennis van de naaimachine en naaien wel wenselijk is. Ook heb je geen fancy naaimachine nodig. Een eenvoudig exemplaar met een rechte- en een zigzagsteek waarvan je de steeklengte en de steekbreedte in kan stellen volstaat prima (functies die eigenlijk wel op iedere naaimachine zitten).

En dan… Je hebt basiskennis betreft naaien en een naaimachine. Dan moet je gaan zoeken naar een patroon. Dat kan best een uitdaging zijn als je niet weet waar je zoeken moet. Daarvoor heb een lijst opgesteld met online te vinden patronen die je kan downloaden en thuis uit kan printen. In deze lijst staan zowel betaalde als gratis patronen. Er zijn werkelijk patronen voor zo goed als ALLE maten te vinden. En mocht je een beugel-bh wat intimiderend vinden? Er zijn genoeg patronen van bralette ’s te vinden, ook voor grote cupmaten. Dus dat excuus kan je ook weg strepen om niet te beginnen met het maken van lingerie. Lees wel eerst heel goed de instructies over welke maat je moet kiezen bij het betreffende patroon. Iedere patroon tekenaar houd er zo z’n eigen matensysteem op na dus het kan zomaar zijn dat je confectie 80D draagt en bij het gekozen een 80E nodig hebt. Onderaan deze blog zal ik verschillende links plaatsen die ik ga bespreken. Voor de link naar de patronen lijst even naar beneden scrollen.

Nu je je patroon hebt gevonden ga je opzoek naar materialen. Lees de instructies van je patroon goed om uit te vinden wat je precies nodig hebt. Nu komen er waarschijnlijk een hoop nieuwe termen op je af waarvan je geen idee hebt wat het is. Ook daar heb ik een mooie link voor. Mocht je er alsnog niet uitkomen, schroom niet om me om hulp te vragen!! Ik help je graag. In de shop vindt je een breed aanbod aan pakketten waar alles inzit wat je nodig hebt voor een slip en een bh (op beugels, garen en patronen na). Deze pakketten zijn goed gevuld zodat je ook uitkomt als je in het bezit bent van wat volle rondingen. 

Hmmm, nu heb je ook beugels nodig… Maar welke maat moet je nou toch kiezen? Op het patroon zal staan wat voor type beugel je nodig hebt. Een normale of een plunch/push-up beugel zijn de meest voorkomende beugels in patronen. Mijn advies? Haal eens een beugel uit een bh die je graag draagt. Deze kan je makkelijk eruit halen door het beugelband bij het middenvoor met een tornmesje voorzichtig open te maken. Je kan de beugel er dan gemakkelijk uithalen en weer indoen en dichtnaaien zonder de bh te beschadigen. Meet je beugel op met een meetlint op en neem contact op met je leverancier van de gewenste beugels. Geef door wat je opgemeten hebt en vraag om deze maat + een maat groter en een maat kleiner zodat je thuis uit kan vinden welke beugel het beste bij je past. Ook heeft bijna ieder merk beugels een te downloaden beugelkaart waarbij je jouw beugel kan vergelijken met de best passende maat volgens de beugelkaart.

Nu kan het ook zo zijn dat je geen goed passende bh hebt en dus geen goede beugel. Hoe kom je er dan achter welke beugelmaat je nodig hebt. Je kan de beugelkaart uitprinten op dik papier (maak meerdere printen voor verschillende maten) en knip nu de maat uit die je denkt nodig te hebben (niet letterlijk de hele beugel uitknippen, naar alleen de “holling” van de beugel). Neem nu een stukje schildertape en bekleed de uitgeknipte rand om deze minder scherp te maken. Ga voor de spiegel staan en houd de holling onder je blote borst. De correcte maat valt netjes om de borst heen tegen de aanzet van de borst. Bestel deze maat + 1 maat groter en een maat kleiner om thuis te testen welke echt het beste bij je borst past.

En nu ga je leren hoe je een bh in elkaar gaat zetten. nu kan je dat op verschillende manieren doen. Je volgt les, doet een workshop, koopt er boeken over of je raadpleegt YouTube. Ik heb een geweldige link voor je naar het YouTube kanaal van Liz Sews. In haar tutorials leer je alles wat je weten moet over het maken van lingerie. Link heb je onderaan m’n verhaal van me tegoed. Ik ga hier dan ook niet verder in op constructie omdat dat per patroon en per model kan verschillen.

Heb je liever een papieren naslagwerk over de constructie, het oplossen van pasproblemen, en materialen kennis? Duik dan eens in het boek van Norma Loehr; Demystifying Bra Fitting and Construction. Helaas wel alleen als Engelstalig boek te verkrijgen, maar zeker de moeite waard om aan te schaffen als je dat geen probleem vindt.

Wel even deze kanttekening; De kans is vrij groot dat je eerste bh niet perfect zal passen en er aanpassingen nodig zijn om een volgende tot een succes te maken. Ook daar kan je bij Liz Sews instructie filmpjes over vinden. Laat je nu dus niet ontmoedigen hoor (De dikke win is dat je wel ontdekt hebt dat je een bh kan naaien!! Applausje voor jezelf!!). Een bh moet je nou eenmaal eerst helemaal in elkaar zetten om hem goed te kunnen passen. Je kan er voor kiezen om gebruik te maken van in water oplosbaar draad voor het in elkaar zetten van je pasmodel. Zo kan je makkelijk je fournituren hergebruiken en ben je geen eeuwigheid bezig om de boel weer los te tornen. Je legt de boel simpel in een badje water en laat het daarna weer drogen voor hergebruik. Label dit klosje wel goed dat het om oplosbaar draad gaat!! Je zal de eerste niet zijn die een bikini ermee in elkaar zet, er van uitgaande gewoon draad gebruikt te hebben en tijdens het zwemmen er achter komt dat je outfit in stukjes weg drijft…

Een andere MUST HAVE om lingerie te maken zijn microtex naalden voor de naaimachine. Dit zijn zeer scherpe naalden die perfect zijn voor het maken van lingerie. Ze gaan probleemloos overal doorheen, waar andere type naalden steken zullen overslaan, niet door elastiek heen komen en ervoor zorgen dat je machine de fijne stoffen opvreet. Ze zijn gewoon verkrijgbaar bij de meeste stoffen- en fournituren winkels. Ook adviseer ik naast microtex naalden, glaskopspelden te gebruiken die geschikt zijn voor zijden. Deze zijn een stuk dunner dan de standaard glaskopspelden en dit werkt een stuk fijner met de materialen waarvan je lingerie maakt. Deze zijn te krijgen bij de betere stoffen- en fourniturenwinkels.

Ik hoop dat je met deze handvatten het wat minder intimiderend vindt om te starten met het maken van lingerie, want het is zo enorm leuk om te doen!! En ik blijf het zeggen; het is echt niet zo moeilijk als het in eerste instantie lijkt. Begin simpel als je een bh of bralette nog te spannend vindt en maak een slip (gratis patronen in de link hieronder). Je hoeft ook echt niet gelijk allerlei exotische materialen aan te schaffen. Een restantje tricot + ongeveer 3m omvouw elastiek is voldoende om een eerste slip te maken. Spullen die in een reguliere stoffenzaak zeker weten te koop zijn.  Maar wees gewaarschuwd; eenmaal begonnen en de smaak te pakken? Reken op een nieuwe hobby die je in beslag gaat nemen!!

Alles wat ik nu nog kan zeggen: Begin gewoon en ontdek dat ook jij lingerie kan maken!!

 

Lijst met online te vinden (pdf)patronen:

Lijst met links naar lingerie patronen – Suzanne's Lingerie Supplies (suzanneslingeriesupplies.com)

 

Mijn webshop: Suzanne’s Lingerie Supplies:

www.suzanneslingeriesupplies.com

 

Links naar de 2 “all you need to know” playlists van Liz Sew op YouTube:

https://youtube.com/playlist?list=PLYT36pajS6oxt1Gfu1CmPyQn2thJFvXtO

https://youtube.com/playlist?list=PLYT36pajS6oyd8epAtSNbNi-PsKJoKzEY

 

Voor de volgende producten wil ik je verwijzen naar www.amazone.nl

  • Het boek “Demystifying Bra Fitting and Construction”
  • Oplosbaar naaigaren
Back to blog

2 comments

Wat een duidelijk stuk. Ik wacht tot je
Tijd hebt om een workshop te gaan geven.
Dan ben ik ( hopelijk) de eerst:)
Grt. Ellen.

Ellen Hooijmaijers

Superleuk, jammer dat er geen Nederlandstalig boek is…😔 Ik blijf het ‘eng’ vinden om zelf een BH te maken. Deze moet immers niet alleen goed passen en lekker zitten, maar ook goed ondersteunen! Maar binnenkort ga ik starten met een restje tricot en elastiek… 🤞Nieuwe uitdaging, Leuk‼️

Lizet van Schijndel

Leave a comment