Zelf je stoffen en fournituren verven.

Zelf je stoffen en fournituren verven.

Je hebt dat ene mooie kantje in huis, maar je kan er maar niet de juiste kleur stoffen en fournituren bij vinden. Of je kan maar niet dezelfde kleur sluiting, schouderband en elastiek vinden. Persoonlijk vind ik dat knap frustrerend. Daaruit groeide het idee om zelf alles in de gewenste kleur te gaan verven. Ik ben een paar jaar geleden in dit onderwerp gedoken. Met vallen en opstaan heb ik geleerd wat wel en wat niet werkt. Ik ga je een kijkje in mijn keuken geven, je leren hoe je dit zelf kan doen en je behoeden voor fouten die ik wel gemaakt heb.

 

 

Ten eerste; Wat heb je zoal nodig? Hier de lijst:

 • grote!! (soep) pan
 • hittebron als gasstel of kookplaat
 • iets om je werkoppervlak te beschermen. Je werkt met verf die vlekt als een malle.
 • Oude kleren/schort en huishoudhandschoenen als je niet dagen met handen en nagels in vreemde kleuren wilt lopen.
 • gootsteen die niet vlek gevoelig is.
 • zout
 • afwasmiddel
 • water
 • maatschepjes in verschillende ml. (theelepel, koffielepel, eetlepel volstaan ook)
 • een metalen tang 
 • een metalen schuimspatel
 • grote kom of extra pan
 • teststukjes van de materialen die je wilt verven
 • vloeibare Rit dye (ik zal onderaan een linkje plaatsten waar deze in Nederland goed verkrijgbaar is)

 

Kan je zomaar alle materialen verven?

Het antwoord daarop is nee, helaas niet. Er zijn materialen waarop verf niet of nauwelijks pakt. Polyester is niet je vriend als je die een ander kleurtje wilt geven. Het gaat wel een beetje, maar je hebt er speciale verfstof voor nodig EN je hebt er HEEL VEEL van nodig om iets van resultaat te krijgen. Die wil je dus mijden. Net als spandex. Wie wel je vrienden zijn zijn nylon, polyamide, katoen, zijde, bamboe en andere natuurlijke vezels. Sommige lingerie materialen hebben wel een klein percentage aan spandex of polyester. Zolang dit maar een klein percentage is geeft dat geen problemen voor een mooi eindresultaat als de rest maar een van de ander genoemde, wel goed te verven materialen is. Het is dus belangrijk dat je weet waar je stoffen en fournituren van zijn gemaakt. En als je het niet weet of niet kan achterhalen is het gewoon een kwestie van proberen.

wat je ook moet weten is dat eenzelfde verfbad verschillende tinten kan geven aan verschillende materialen. Dat komt simpelweg omdat bepaalde bestandsdelen in de verf soms beter pakken op het ene materiaal dan op het andere. Als je verfkleuren gaat mengen om nieuwe kleuren te maken zal je dit nog beter merken. Met andere woorden; testen, testen, testen met kleine stukjes van het te verven materiaal voordat je voor het echte werk gaat. 

 

Verf alles tegelijk!!

Wat ook heel belangrijk is, is dat als je alles in dezelfde kleur wilt hebben, je alles in 1x en in hetzelfde kleurbad verft. Zoals ik al eerder aangaf , pakken bepaalde bestandsdelen in de verf beter dan andere. Als je dus bijvoorbeeld iets groen wilt verven (is een secundaire kleur die uit de primaire kleuren geel en blauw bestaat) en je verft eerst je stof, haalt deze eruit en verft daarna je fournituren, kan het zomaar dat je stof mooi groen is en je fournituren meer naar de blauwige kant kleuren. Het gele bestandsdeel pakt makkelijker dan het blauwe. Bij het later verven van de fournituren in hetzelfde kleurbad is de verhouding van blauwe en gele bestandsdelen anders en daardoor krijg je een ander kleurresultaat.

 

ROEREN, ROEREN, ROEREN

Om een egaal resultaat te krijgen heb je een grote pan met veel water nodig waar je materialen zo vrij mogelijk in kunnen bewegen. Als materialen in een vouw liggen, dan zal de kleurstof sterker pakken op een vouw dan op een vlag stuk. daarom is het van belang dat je de materialen niet de kans krijgt om steeds in eenzelfde vouw te liggen. Blijf dus roeren zodat de materialen niet de kans krijgen om op de bodem te gaan liggen, maar als ware in het water blijven "zweven". Zo kan de kleurstof overal goed bijkomen.

 

 

Een klein handwasje vooraf.

Bij het produceren van stoffen en fournituren worden bepaalde bestandsdelen toegevoegd om het maken ervan te vergemakkelijken. Vaak zit er nog wat residu in als jij deze koopt. een klein handwasje van te voren is voldoende om deze te verwijderen. Bakje water met beetje afwasmiddel, even goed doorroeren, te verven materialen erbij, 10 minuutjes weken, even door kneden, beetje uitspoelen volstaat. Doe niet eerst je stoffen en water in het bakje en daarop je zeep. Op plekken waar een concentratie aan zeep zit, zal de verf minder anders pakken en krijg je een vlekkerig resultaat. De zeep dus echt eerst door het water roeren en dan de materialen erbij!! Verder is het ook belangrijk dat je materialen door en door nat zijn (het wassen met afwasmiddel helpt hierbij). zodat de verf in het verfbad overal makkelijk inloopt. Schouderband is bijvoorbeeld heel dicht geweven. Als je dat droog in je verfbad gooit, dan zullen de randen donkerder kleuren dan het midden omdat het veel meer tijd kost om tot de kern door te dringen dan bij schouderband dat al door en door nat was.

 

Verfbad voorbereiden.

Afhankelijk van hoeveel je wilt verven zoek je een pan uit. Wil je alleen een setje fournituren verven, dan volstaat een pan waar je ongeveer 1,5L water in kwijt kan. Wil je een gehele set stoffen en fournituren verven voor een bh + slip? Dan heb je die grote soeppan van een liter of 10 nodig die je met ongeveer 7L water vult. Aan dit water voeg je een handje zout toe en een flinke scheut afwasmiddel. Dit zorgt voor de hechting van de verf aan de materialen. Verhit dit tot net niet koken en houdt de temperatuur zo gedurende het hele verfproces.

Nu ga je kleur toevoegen.

Even een lesje basisschool kleuren mengen:

Je hebt de 3 pure, primaire kleuren. Dit zijn:

 1. rood
 2. geel
 3. blauw

Dan heb je de 3 secundaire kleuren. Deze zijn opgebouwd uit 2 primaire kleuren. Zo dus:

 1. rood + geel = oranje
 2. geel + blauw = groen
 3. blauw + rood = paars

De overige kleuren noemen we tertiaire kleuren en zijn opgebouwd uit een combinatie van primaire en secundaire kleuren. 

Wil je bruin maken? Dan meng je alle 3 de primaire kleuren.

 • wil je een kleur donkerder maken, dan voeg je zwart toe.
 • wil je een pastel kleur maken dan voeg je wit toe, of in dit geval water, want er is geen witte verf van Rit.
 • wil je een kleur intenser maken, dan voeg je meer van dezelfde kleur toe.

Even ter visualisatie;

 Als je vaker wilt gaan verven, maar niet direct wil investeren in heel veel kleuren, kan je met deze kleuren een heel breed kleurenspectrum creëren:

 • rood
 • geel
 • blauw
 • roze (want je kan geen roze maken door maar een klein beetje rood te gebruiken helaas)
 • zwart

Oké, je kennis "kleuren mengen" is weer opgefrist. Nu weer verder met het verfbad maken. Voeg kleine beetjes tegelijk toe en gooi er niet gelijk een half flesje verf in. Gebruik een boekje waarin je opschrijft hoeveel verf en water je gebruikt als je op een later moment dezelfde kleur opnieuw wilt maken. Hier komen je maatschepjes (of lepels) goed van pas. Test of je de gewenste kleur hebt voordat je voor het echt gaat. Gebruik daarvoor een klein reepje van de materialen die je wilt verven. Houdt dit stukje in ieder geval een minuutje in het bad om een reëel beeld te krijgen. Wil je een kleur maken die hetzelfde is als je kantje? Maak dan een stukje van het kant nat om te kijken en vergelijken met je teststukje. Nat kan een kleur er namelijk anders uitzien dan wanneer deze droog is.

 

En dan nu het echte werk!!

Yes, read to go!! Doe nu je door en door natte materialen in het verfbad en verf deze gedurende 10 tot 30 minuten onder constant roeren. Je hoeft er geen vortex van te maken, maar het is van belang dat de materialen constant door het water "zweven" voor een egaal resultaat. Hoe langer je materialen in het bad zitten, des te intenser wordt de kleur. na 30 minuten is de rek er wel een beetje uit en heeft het niet veel zin om deze nog langer hierin te laten liggen. denk erom dat je het bad constant net onder het kookpunt houdt. Dit bevorderd kleuropname en kleurbehoud.

Haal de materialen uit het bad. En nee, gooi deze niet direct weg. Spoel alles uit met ruim water tot er nagenoeg geen kleur meer uitkomt. Controleer nu of je het resultaat egaal is. Zo niet, gooi het dan nog even terug in het bad. Laat nu je materialen aan de lucht op een wasrek drogen. Eenmaal droog zijn ze klaar voor verwerking.

 

Nog wat laatste tips:

Voor behoud van kleur en materiaal adviseer ik om je straks gemaakte lingerie te wassen zoals je lingerie behoord te wassen; met de hand, in lauwwarm water en met wasmiddel dat geschikt is voor de delicate was. Zo zullen de kleuren net zo mooi blijven als de al gekleurde stoffen die je in de winkel koopt (deze stoffen hebben op grote schaal te slotte hetzelfde proces doorlopen in de fabriek om aan hun kleurtje te komen).

Voordat je gaat verven, denk niet snugger te zijn en verf en stof te besparen door eerst je patroondelen uit te knippen en dan te verven... Door het verven kunnen materialen wat krimpen en het zou zonde zijn als je gemaakte bh en slip straks een maatje te krap uitvallen. Oeps...

Als je wilt zou je het bad nu nog een keer kunnen gebruiken met nieuwe materialen voor een meer pastel resultaat van je eerste ronde verven.

Heb je trouwens een stuk wit gebreid kant, dan is de kans groot dat dit van nylon is. Perfect om zelf te verven!! Experimenteer eens met bijvoorbeeld een ombre effect of tie-dye om echt unieke lingerie te kunnen maken.

 

Hier kan je trouwens Rit dye in Nederland kopen.

Je kan zowel de "all purpose dye" als de "dye more" lijn gebruiken. Deze laten zich ook onderling uitstekend mixen om nieuwe kleuren te maken. 

 Zo, dat was het... Alles wat ik nu nog kan zeggen is; Let out that inner witch and do some color-magic!! 

 

 

 

Terug naar blog

6 reacties

Hallo Gerty,

Iets wat veel mensen niet weten is dat wanneer stoffen, elastieken en fournituren geverfd worden in de fabriek, dit op eenzelfde manier gebeurd, alleen dan in het groot. Dit kan geen kwaad voor de kwaliteit van de materialen als dit eenmalig gebeurd voor het verfproces en voordat de materialen verwerkt zijn tot kledingstuk.

Groetjes,

Suzanne

Suzanne Resida-Visser

Hallo Susanne dank voor deze heldere uitleg Ik vroeg me af of je geen problemen krijgt met de materialen in een bad tegen het kookpunt aan Normaal mag je elastiek toch niet zo heet wassen ( en materialen als lycra en zijde ook niet)

Gerty Hendriks

Hallo Evy,

Wat leuk dat je natuurlijke producten gebruikt om materialen te kleuren!! Ik heb er wel veel over gelezen, maar het zelf nooit geprobeerd. Ga ik zeker een keer doen ;) .

Je kan ook zeker azijn gebruiken om kleuren te fixeren! Als je bijvoorbeeld nieuwe kleurrijke kleding koopt is en je wil dat zo houden, kan je ze in de wasmachine wassen met een flinke scheut (natuur)azijn en een schep soda. Het is zeker het proberen waard in combinatie met de verfmiddelen die jij gebruikt. Azijn staat erom bekend kleuren meer op te halen en verhelderend te werken.

Azijn wordt bij het verven vaak gebruikt in combinatie met de acid-dyes. Dit zijn de verven in poedervorm. Helaas zijn die erg moeilijk in Nederland te krijgen, dus daar heb ik nooit mee gewerkt.

Ik heb van verschillende Rit gebruikers gezien dat ze ook werken met azijn i.p.v. afwasmiddel. dus het kan zeker!

Groetjes,

Suzanne

Suzanne's Lingerie Supplies Resida-Visser

Heel leuk en leerzaam om te lezen! Ik ben zelf bezig met het verven door gebruik van natuurlijke materialen. Met name de kleur die avocadopitten en -schillen geven ben ik erg fan van 😁 maar heb tot nu toe alleen nog zout toegevoegd en geen afwasmiddel. Dat ga ik volgende keer eens testen! En heb ook weleens gelezen dan mensen er azijn bij doen, heb je daar ervaring mee?

Evy Anaïs

Hallo Anne,

Graag gedaan 😄!!
En het zout is gewoon zout wast je ook over het eten doet😉.

Groetjes,

Suzanne

Suzanne

Reactie plaatsen