Patroon review Avocado Multi-way bikini top en Tangerine bikini broekje van Nightwear Studios.

Patroon review Avocado Multi-way bikini top en Tangerine bikini broekje van Nightwear Studios.

Het werd tijd voor het maken van wat badmode. En daar horen natuurlijk ook patroontjes hiervoor bij. Via Instagram heb ik de patronen van Nightwear Studios ontdekt. Dit bedrijfje heeft een uitgebreide collectie aan Bikini patroontjes voor de iedereen die graag iets draagt dat een beetje meer sexy is dan doorsnee. Er is een redelijk groot matenaanbod, zodat je ook met meer gevulde rondingen hier prima kan slagen. De prijzen van de patronen zijn zeer vriendelijk en er zijn verschikkende patronenbundels te koop voor wat extra voordeel. Ik ben enthausiast en heb 2 patroontjes in het vizier die ik graag wil uitproberen; De Avocado Muli-way bikini top en het Tangerine bikini broekje.

Hieronder lees je mijn bevindingen ;) .  

 

De eerste indruk van de pdf van de patronen:

Bij het open van de file, zie ik mooie professioneel ogende technische tekeningen van de patronen.

De werk beschrijving is kort, maar krachtig. Er wordt regelmatig naar filmpjes met uitleg op YouTube verwezen, maar ik mis directe links om op te klikken. Uiteraard print je de werkbeschrijving uit, maar bij gebrek aan plaatjes van “hoe te werk te gaan” zal je zeer waarschijnlijk weinig naar deze instructies op papier kijken. Persoonlijk zou ik een telefoon of ander beeldscherm bij de hand houden om de instructies via YouTube te volgen. Dan is het toch fijn om niet eerst te moeten zoeken waar deze te vinden, maar direct op een knop naar de juiste filmpjes kunnen klikken.

Wat verder opvalt is de ‘maten kaart” bij de bikini top en het advies wat gegeven wordt om je maat te kiezen. Ik mis het rekensommetje om je maat te bepalen. Iets wat je bij veel andere patronen ziet. Er wordt geadviseerd om afhankelijk van de look die je wilt (onthullend, normaal, of wat meer bedekt) een keuze te maken voor je eigen cupmaat, een maatje groter of kleiner. Maar omdat iedere patroon maker toch met wat andere maten werkt en een Amerikaanse E cup niet gelijk is aan die van een Europese wordt het een beetje een gokje. Gelukkig komt het bij dit type tops niet zo nauw als een bh met beugel en kan je je een gokje veroorloven 😉. Het zou wel fijn zijn om naast een Amerikaanse maten kaart, er eentje voor Europa, Australië en U.K. te zien (dit is overigens een puntje van kritiek voor velen patroonmakers).

Mocht je maten om willen rekenen; onder deze link vind je een mooie calculator hiervoor: https://www.eclecticsite.be/lady/behaConvertion.htm

Na even zoeken op YouTube heb ik het kanaal van Nightwear Studios gevonden ( Youtube kanaal van Nightwear Studios ). Ik abonneer me gelijk op het kanaal om het gemakkelijk weer terug te kunnen vinden. Onder het kopje “playlists” kies is voor “Swim Pattern Sweing Instructions”. Voor de Avocado Multy-way bikini top heb ik het filmpje snel gevonden. Echter mis ik het filmpje voor het Tangerine bikini broekje. Ik kan het niet vinden in ieder geval. Wel staat de Kiwi Bikini Tong er tussen. Dit is eigenlijk de “blote-billen-versie” van de Tangerine, dus ik ga die bekijken om te zien hoe ik de Tangerine in elkaar kan zetten.

Wat ik enorm leuk vind zijn de verschillende filmpjes op het kanaal over hoe met materialen te werken voor het maken van badkleding. Hoewel er veel overeenkomsten zijn met het maken van lingerie, vraagt het maken van badkleding toch om wat andere technieken en andere materialen. Je krijgt in deze filmpjes uitstekend uitleg over hoe dit te doen en waarop te letten. Een aanrader om eerst te bekijken voordat je je eerste bikini gaat maken!!

Bij het bekijken van het filmpje van de Avocado Multy-way bikini top wordt geadviseerd om eerst de filmpjes te bekijken over hoe stof voor badkleding te knippen en hoe spaghettibandjes te maken. Dit zijn duidelijke filmpjes, maar ik mis een beetje hoe breed ik de stof moet knippen voor de spaghettibandjes. Ook in de papieren beschrijving kan ik hier niets over terug vinden. Ergens is het een logisch rekensommetje van 2x de breedte van je zwemelastiek + 2x naadwaarde, maar als je voor het eerst een bikini maakt, kan ik me voorstellen dat je alles graag heel precies uitgelegd krijgt van hoe te werk te gaan.

Verdere instructies in de filmpjes zijn zeer duidelijk en makkelijk te volgen. Als ik dan moet muggenziften zou het plezierig zijn als sommige stukjes wat langzamer afgespeeld worden om een beter beeld te krijgen.

In de filmpjes wordt vooral gewerkt met een lockmachine. Dit is een perfect apparaat voor het maken van badkleding, maar niet iedereen beschikt hierover, zeker als beginnen naaister zal je waarschijnlijk alleen een (basic) naaimachine hebben. Nu kan je uitstekend badkleding maken met alleen een naaimachine, maar je moet wel weten welke alternatieve steken je kan gebruiken hiervoor. Dit zijn gewoon een gewone zigzag steek voor het vast maken van elastiek. Voor het aan elkaar naaien van stukken stof kan je (als je naaimachine deze heeft) een lock steek gebruiken of een rekbare rechte steek (lightning stitch). Als je machine deze niet heeft kan je ook een gewone zichzag steek gebruiken en de zichzag smal instellen op 1mm om zo een licht rekbare steek te creëren. Wat je ook kan doen is gebruik maken van een rekbaar garen zoals de Seraflex garen van Mettler en een rechte steek gebruiken.

Tot dusver een aantal hele positieve punten over deze patronen, maar ook zeker een aantal punten van kritiek die volgens mijn inzien beter kunnen.

Over naar het daadwerkelijk maken van de patronen! Eerst printen.

De Avocado Multi-way top; Ik heb kies voor een 34G omdat dit de maat is waarbij ik bij de meeste andere Amerikaanse patronen op uitkom. Volgens de maten kaart heb ik een XL of 2xXL nodig. Ik print ze beiden uit en bepaal dan voor welke maat ik echt ga maken.

Het Tangerine bikini broekje; Ik val een beetje tussen 2 maten in. Voor de taille omvang mag ik een XL hebben en voor de heupen een L (ik heb niet echt vooraan gestaan bij het uitdelen van de bil partijen). Nu kan ik ervoor kiezen om een L te knippen omdat door de touwtjes aan de zijkant de maat ruim verstelbaar is. Ik print beiden uit en ga kijken en vergelijken en misschien frankenstein ik beide maten aan elkaar om zo een ideale maat voor mezelf te creëren.   

Na het printen besloten om voor een 2xXL top en een XL broekje te gaan. De patronen zijn duidelijk en makkelijk “in elkaar” te zetten Het broekje bestaat behoorlijk wat stukjes die aan elkaar geplakt moeten worden, maar ik denk dat dit uit economische redenen gedaan is om zo zoveel mogelijk uit een stuk papier te kunnen halen.

Het was voor het eerst dat ik zelf spaghetti-strings voor badmode heb gemaakt. Ik moet toegeven dat ik er best ruzie mee gehad heb en het enige oefening vraagt om het voor elkaar te krijgen. Bij het gemis aan instructie over hoe breed de strook stof hiervoor te knippen, heb ik het zoals ik eerder omschreven heb op gevoel gedaan. De eerste poging was de stof te ruim om de rubber elastiek uitgevallen. Daarnaast wilde ik dit niet op de lockmachine, maar op de naaimachine doen aangezien niet iedereen over een lockmachine beschikt. Ik heb verschillende filmpjes hierover bekeken en na het proberen van verschillende manieren, heb ik er zelf eentje opgenomen nadat ik uitgevonden had wat voor mij (en misschien ook voor jou) het beste werkt.   

Klik hier om naar het Youtube filmpje te gaan wat ik gemaakt heb.

Toen “Operatie Spaghetti-strings” achter de rug was, was het moeilijkste deel achter de rug. Ik had besloten om de top naast voering ook een laag powermesh te geven voor wat meer stevigheid daar ik geen B-cup heb. De instructies waren via de filmpjes vanaf hier eenvoudig te volgen, ook bij het gemis aan een filmpje van het Tangerine broekje. En de bikini was verder zeer eenvoudig en snel in elkaar te zetten met behulp van de filmpjes. Zeer geschikte patronen als je last minute nog een nieuwe zwem-outfit nodig hebt voor je vakantie.

En dan nu het leukste deel! Passen: Ik ben razend enthousiast over het broekje. Het valt heel cheeky en de maat is spot on!! Het topje past net en is wat aan de minimalistische kant, maar het staat wel prachtig. Maar het is echt een top voor de mooi en niet ideaal als je net als ik 2 kleine jongens hebt waar je de hele dag achteraan sprint. De “dames” zijn erg “vlucht gevaarlijk” bij actief bewegen in dit setje zeg maar ;) … Maar het model is geweldig door de diverse methodes waarop het gedragen kan worden. Zeker als je de spaghetti-strings wat langer maakt kan je heel creatief zijn met de manieren van vast maken. Helemaal conform het modebeeld van de badmode deze zomer.

Conclussie: Het broekje ga ik zeker nog eens maken, maar dan wel in combinatie met een ander topje dat geschikt is voor mijn leefstijl momenteel. Als ik de top nog eens ga maken, kies ik wel voor een maatje groter. Voor nu ga ik iemand anders gelukkig maken met deze super sexy set.

Al met al zeer leuke patronen, en met wat zoekwerk betreft de uitleg over hoe in elkaar te zetten zijn ze prima te maken, ook voor een beginnend naaister. 

Hier en dat een puntje van verbetering betreft de maattabel/naaigids/YouTube tutorials daar deze hier en daar wat informatie missen, maar buiten dat een heel leuk project om te maken en wat mij betreft een aanrader!!

Hier kan je de betreffende patronen kopen:

Tangerine bikini broekje

Avocado multiway bikini topje

En hier vind je de link naar de website van Nightwear Studios

Hieronder nog wat foto's van hoe je de bikini zou kunnen knopen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mocht je opzoek zijn naar leuke materialen om badkleding mee te maken? Neem dan hier eens een kijkje: De leukste stoffen en andere toebehoren voor badkleding.

Ik hoop je je geïnspireerd voelt om ook aan de slag te gaan om zelf een mooie outfit voor aan het zwembad te maken. Een hele mooie aanvulling op de hobby "lingerie maken" in ieder geval ;) .

Bedankt voor het lezen en nu gauw achter die naaimachine!! Maak er wat moois van ;) !!

 

Groetjes,

Suzanne 

Terug naar blog

1 reactie

Hallo Suzanne, ik heb nog eens je website, webshop en blog bekeken. Wat een mooie collectie kant heb je nu. Ook de sets zijn mooi in balans. Ik vind nu meer mijn keuze wat betreft de breedtes van de elastieken. Je blog is heel goed uitgelegd en superleuk verwoord. Top! Mijn volgende setje koop ik zeker bij jou.

Danielle Wauters

Reactie plaatsen